През последната отчетна седмица до 19 май у нас са регистрирани

...
През последната отчетна седмица до 19 май у нас са регистрирани
Коментари Харесай

НЦЗПБ: 1170 случая на коклюш от началото на годината, намаляват случаите на варицела

През последната отчетна седмица до 19 май у нас са регистрирани 185 случая на коклюш, с 3 по-малко от миналата седмица, сочат данни от седмичната епидемиологичната информация на НЦЗПБ.

Така съгласно статистиката, която води центърът, случаите на коклюш у нас от началото на годината са 1170. За съпоставяне - за същия интервал през миналата година са регистрирани едвам 4.

853 са случаите на варицела за седмицата, осведомят още от НЦЗПБ. В съпоставяне с миналата седмица те са с 221 по-малко. От началото на годината записаните случаи са 16091, като за същия интервал през миналата година са били регистрирани 20 658 случая на варицела, допълват от центъра.

Увеличение се следи при салмонелозата, като за седмицата са регистрирани 20 случая на инфекцията, с 12 повече от миналата. От началото на годината в страната са регистрирани 164 случая. За съпоставяне – през същия интервал на предходната година са били регистрирани 107 случая.

През 20-ата седмица на 2024 година са регистрирани и 16 случая на ротавирусен гастроентерит. От началото на годината в страната са регистрирани 205 случая с тази зараза, а през същия интервал на миналата година те са били 155.

Увеличение има и при колиентеритите – ешерихиози. От началото на годината у нас са регистрирани 97 случая, а за същия интервал на 2023 година са били регистрирани 49.

Сходна е и наклонността при гастроентерита – ентероколит. От началото на годината имаме регистрирани 2753 случая, като за същия интервал на 2023 година те са били 2117.

Пет са записаните случаи на лаймска борелиоза през миналата седмица, с 4 повече от миналата. Отчита се нарастване на случаите от началото на годината в съпоставяне със същия интервал на 2023 година - 42 против 29, показват от НЦЗПБ.

От началото на годината до този миг у нас няма регистрирани случаи на Ку-треска, Кримска – Конгоанска тресчица, кърлежов енцефалит и маймунска вариола, сочат анализите на центъра.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР